Как да преодолеем тревожността причинена от електронното обучение

Следвайки стъпките на електронното обучение, една немалка част от ученици и студенти проявяват и изграждат чувство на тревожност, заради безбройните линкове, които водят до още повече линкове и интернет страници. Това ги обърква и тревожи, особено тези, които имат малък опит с компютри и нестабилна интернет връзка. Всички тези фактори до голяма степен демотивират учащите. Въпреки че могат да учат от удобствата на собствените си домове, ученици и студенти се чувстват извън свои води, в тази електронна среда. Предлагаме Ви три полезни съвета за справяне в тази ситуация:
1. Свържете се с някой запознат с Е-обучението.
Опитът говори, че няма нищо по-плашещо от посещаване на електронна образователна среда за пръв път. Тогава вие осъзнавате, че не сте толкова подготвени, колкото сте очаквали да бъдете. Преди да се отчаяте и да се откажете в самото начало на това обучение, Ви съветваме да намерите и да се свържете с хора, които са запознати с процедурата на провеждане на обучението.Един човек с опит в Е- обучението може да спаси от депресия няколко други, които нямат никаква представа как протича Е- обучението. Когато, аз за пръв път се сблъсках с дистанционното обучение, се свързах по имейла с училищния медиатор, обясних му, че се чувствам загубен и като че ли бях не на мястото си. Той сигурно е усетил моя страх, защото ми отговори почти веднага. Дори днес, аз все още си спомням неговите думи. Той, цитира сцена от пиесата Хамлет и ме окуражи да постъпя смело, като Офелия, която се опълчва на баща си и брат си и се среща с Хамлет.
След няколко години една колежка ме помоли да и помогна в онлайн обучението. Тъкмо беше започнала своята програма, в която се бях включил и аз. Беше уплашена и готова да се откаже, тогава аз откликнах на нейния зов за помощ и й обясних основите. Много скоро, тя беше готова да започне своето пътешествие в онлайн обучението си.
Извод: Не се страхувайте да потърсите и поискате помощ от някой, който знае и иска да ви подаде ръка.
2. Не избързвайте.
Знам, че това може да ви се струва логично. Въпреки това, искам да обърна внимание колко важно е това. В началото дистанционното обучение може да ви се стори като „влакче на ужасите“. Непрекъснато пристигат нови и нови линкове, задания, протоколи и т.н.
Отделете си достатъчно време за всеки отделен предмет или дисциплина, в най-добрият случай препоръчвам да учите по едно нещо всеки ден и бъдете концентрирани единствено в него. Не мислете твърде далеч и напред. Мислете за текущите си задачи и тяхното най-адекватно решение. Освен това, ако мислите твърде напред, това може да доведе до постоянно състояние на тревожност и да се окаже контрапродуктивно.
3. Запознайте се със средата на електронното обучение.
Упоритите упражнения действително водят до усъвършенстване. Няма нищо по-добро от самоучение и самоподготовка, в каквато и да е среда. Използвайте всяка открила се пред вас възможност да научите как се работи в електронна среда.Ако следвате тези три стъпки, нямам никакво съмнение, че ще постигнете плавен и ефективен преход към дистанционното обучение.

Ако имате някакви въпроси, свързани с публикацията, моля да ги оставите във вид на коментари. Аз ще направя всичко възможно да ви отговоря възможно най-бързо и изчерпателно. Като ученик, студент и преподавател,съм готов да помогна на тези, които имат нужда от съдействие.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *